Корисні та цілющі властивості льону і його насіння

11 Feb 2012

Льон і його насіння мають лікувальні властивості, з чим пов'язане його широке застосування в народній медицині. Він входить до складу багатьох лікарських і косметичних препаратів. У медичних цілях льон використовує не одне покоління людей.

Льон - рослина досить унікальне. Воно містить у собі білки, вітаміни, є джерелом мікроелементів і клітковини. Наявність у складі льону органічних сполук і поживних речовин робить його особливо цінним для людини.

Наприклад, харчові добавки, що містять масло насіння льону, уповільнюють процес ділення клітин при злоякісних пухлинах. Крім того, завдяки своєму складу, льон здатний поліпшити роботу сечовидільної системи, налагодити функціонування нирок. Вживання продуктів, що містять льон, за короткі терміни знижує рівень холестерину.

Лляне насіння використовується в народній медицині і як відхаркувальний засіб, також воно застосовується при порушенні травлення, особливо при схильності до запорів. Крім того, насіння льону діють на організм як загальнозміцнювальний засіб.

Масло з насіння льону широко застосовується при лікуванні серцево-судинних, шлунково-кишкових, різного роду запальних захворювань. У складі льону присутній кислота Омега-3, яка здатна знижувати рівень холестерину в крові. В результаті регулярного вживання лляного насіння у вигляді відварів і настоїв знижується ризик розвитку інфаркту, аритмії, гіпертонії та інших захворювань серця і судин.

Кислота Омега-3 має також протиракову дію. Вона здатна попередити розвиток таких серйозних захворювань, викликаних гормональними порушеннями, як рак молочної залози і простати.

Клітковина, що містить льон, дає можливість людині позбутися від запорів, а полісахариди, що входять до його складу, мають протизапальну і обволікаючим дією при виразці і гастриті.

Дозрілі насіння льону здатні виділяти слиз, яку застосовують при захворюваннях дихальних шляхів (бронхітах, лагінгітах). Щоб приготувати таку слиз, необхідно 3 грами зрілих насіння залити половиною склянки окропу, дати настоятися протягом 15-20 хвилин, а потім збовтати і процідити. Приймають ліки по 1 столовій ложці 3 рази на день.

Джерело: JustLady.Ru